Filmska i TV redateljica  
 
 

NEŽELJENA BAŠTINA


NEŽELJENA BAŠTINA

dugometražni dokumentarni film
Hrvatska, 2016., trajanje 100 minuta
Original format: HD, 16 mm, color
Audio: STEREO 2.0, Hrvatski
Aspect ratio: 16:9 anamorphic
Screening format: DCP

scenaristica i redateljica: Irena Škorić
snimatelji: Branko Cahun, Darko Krakar, Robert Krivec
Montažer: Silvije Magdić
dizajn zvuka: Ivica Drnić
skladatelj glazbe: Ivo Josipović
producentica: Irena Škorić

Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kome su nastali. Ali, i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. 

Iz spomenika se iščitava povijest čovjeka i društva u kojem živi. Pružaju nam znanje o običajima, religiji, kulturi, ekonomiji, politici,  ratovima, društvenom poretku i vrijednostima. Bez očuvanih spomenika mnogim narodima bi se izgubio svaki trag.  Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Mnogi od tih spomenika čiji su autori naši vrhunski likovni stvaraoci bili su  vrlo visoke umjetničke vrijednosti. Umjetničkim su izričajem afirmirali antifašizam i čuvali sjećanje na važne ljude i događaje iz II. svjetskog rata. Bili su dio obrazovnog procesa i političkog života, ali i dio umjetničke i turističke ponude, dio svih obiteljskih fotografija.  U Hrvatskoj je od devedesetih godina prošlog stoljeća srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Na žalost, i među njima su i  spomenici od najviše umjetničke vrijednosti. Na mjestima gdje su nekada ponosno stajali spomenici, danas su ruševine, uspomena na zanemarenu i neželjenu kulturnu i političku baštinu.

Film "Neželjena baština" slikom i govorom svjedoka, eksperata i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad. Ali, film govori i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Produkcija:  
Artizana film 
Ulica grada Vukovara 222
10000 Zagreb, Hrvatska
artizana.film@gmail.com
+385 98 9420 845