Filmska i TV redateljica  
 
 

Home

Film 'Neželjena baština' prvi je hrvatski film pozvan u Europski parlament

Stominutni film "Neželjena baština" govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata.

Dugometražnom dokumentarnom filmu ''Neželjena baština'' redateljice i scenaristice Irene Škorić pripala je čast da bude prvi hrvatski film koji će biti prikazan u Europskom parlamentu. Projekcija će se održati 5.12.2017. u Bruxellesu u glavnoj zgradi Europskog parlamenta. Poziv joj je upućen od strane člana Europskog parlamenta, Josep - Marie Terricabrasa, dopredsjednika European Free Alliance / Group of the Greens u EP-u. Irena Škorić će osobno prisustvovati projekciji i predstaviti film, a nakon filma će se održati debata o jačanju nacionalizma na prostoru Balkana.

Film je do sada osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio' Verona video festivalu u Veroni, Nagradu publike na Forteca International Film Festivalu u Perastu, i Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.

Film se ovaj tjedan prikazuje u Cannesu, u službenoj konkurenciji međunarodnog festivala - Mediterranean Film Festival Cannes, te na otvaranju sisačke Fibule, festivala dokumentarnog filma.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/kultura/film-nezeljena-bastina-prvi-je-hrvatski-film-pozvan-u-europski-parlament-1210340 - www.vecernji.hr

------------------------------------------

Premijera dokumentarca "Neželjena baština" Irene Škorić na Sarajevo film festivalu

U potrazi za spomenicima kulture pretvorenima u otpad

Novi dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' redateljice i scenaristice Irene Škorić, imat će svoju svjetsku premijeru u četvrtak, 18. kolovoza 2016. na međunarodnom Sarajevo film festivalu koji se održava od 12. do 20. kolovoza. Dokumentarac "Neželjena baština" sudjeluje u programu "Suočavanje s prošlošću" i u konkurenciji je s drugim filmovima za nagradu publike.

Stominutna priča "Neželjena baština" govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, Irena Škorić priča o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad. Zapravo, priča o društvu i vrijednostima koji su se urušili.

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović.

U bivšoj Jugoslaviji, koja se suočava sa dubokim i dalekosežnim posljedicama nedavnih ratnih sukoba, cilj projekta "Suočavanje s prošlošću" je da doprinese intenzivnijem dijalogu, promociji mira kroz podizanje svijesti i suočavanju svih učesnika sukoba sa neporecivim činjenicama. Projekt ohrabruje uključivanje javnosti, prvenstveno pripadnika mlađih generacija, u interesu postizanja većeg razumijevanja, te prihvaćanja i toleriranja međusobnih razlika.

U okviru programa će biti predstavljena tri filma: "Dubina dva" Ognjena Glavonića, "Narod protiv Fritza Bauera" Larsa Kraume i "Neželjena baština"  Irene Škorić s kojom će također biti upriličen razgovor nakon projekcije.

Projekt je podržala fondacija Robert Bosch, a na Sarajevo Film Festivalu će biti predstavljen u suradnji s Al Jazeera Balkans.

Trailer možete pogledati ovdje: https://vimeo.com/175658673

------------------------------------------

Soap Opera: Ljubavni zaplet u pet epizoda originalan je hrvatski koncept

Redateljica Irena Škorić osmislila je i napisala predložak ljubavnog zapleta i songove u kojima ima i erotike, policije, prijevare... a premijera je 22. travnja u &TD-u

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Bočna su vrata zatvorena. Ispred njih hostesa u kostimu, crnim čarapama i lakiranim štiklama. Kroz vrata se čuje žamor publike.?Nigdje nikog osim užurbane, elegantno odjevene žene koja pokušava ući. Hostesa joj priječi put... Tako počinje "Soap Opera" ili, u prijevodu, operna sapunica.

Avantura doktora i studentice

Taj originalan koncept u koprodukciji Muzičkog biennala Zagreb, Cantus Ansambla i Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, premijeru svih svojih pet epizoda doživjet će u Velikoj dvorani Teatra &TD 22. travnja u sklopu Muzičkog biennala Zagreb.

Režira je Dora Ruždjak Podolski, skladatelji su Mladen Tarbuk, Mirela Ivičević, Zoran Juranić, Silvije Foretić i Gordan Tudor, a dramaturški predložak "serije" i songove napisala je redateljica Irena Škorić, ujedno i kreatorica ovog novog zanimljivog sapuničarskog žanra.

- "Soap Opera" ili operna sapunica u nastavcima, koliko sam čula, originalan je i izvorni hrvatski pa možda čak i izvozni proizvod. Smislila sam naslov "Soap Opera" za koji mislim da najbolje spaja žanrove - sapunicu i operu. Uz to, američka je inačica za telenovelu - kaže Irena Škorić.

U središtu je radnje ljubavni četverokut. U prvoj epizodi upoznajemo studenticu brodogradnje Mirelu (sopran Gorana Biondić), koja kao hostesa u Lisinskom u početnom prizoru pred vratima dvorane zaustavlja atraktivnu gospođu Irmu Berger (mezzosopran Ivana Srbljan). Njihov iz minute u minutu sve napetiji pjevački sukob otkrit će nam ponešto i o dva muška lika. Jedan je Irmin suprug, poznati zagrebački estetski kirurg dr. Ivan Berger (bas-bariton Ozren Bilušić), a drugi tajkun i ekstravagantni zavodnik Nedjeljko Emanuel Benezetić Sforza (tenor Miljenko Đuran).

Bergerova avantura s hostesom Mirelom, siromašnom studenticom, dovela je do gnjeva Bergerovu suprugu Irmu i zaplela sapunicu. Ima erotike, droge, šlagera o kirurškoj restauraciji, djevičanstva, prijevara i policije. Dakle, sadržajni je to pandan kakvoj meksičkoj ili turskoj televizijskoj seriji. Zanimljivo bi bilo sličan format emitirati i na televiziji, a o tome što misli bi li se svidio i TV publici, Irena procjenjuje:

- Mislim da bi TV publika izvrsno prihvatila ovaj format. Naime, ova je "Soap Opera" zapravo parodija stereotipne, klasične sapunice i njezina je glavna karakteristika humor. Ironičan i s odmakom, pogotovo u songovima. Duet u prvoj epizodi osobito je oštar. Kao i sve sapunice ljubavnog sadržaja, i ova naša "Soap Opera" namijenjena je svima, od 14 do 104 godine. Sapunica je žanr u kojem je sve moguće, bez ograničenja. U kojem se snovi često ostvaruju, život je ljepši i u puno više boja. U sapunici je uvijek happy end. Ponekad mi se čini da svaki čovjek ima period kada mu život nalikuje na sapunicu, samo happy end može često biti upitan - kaže.

Generacija "Dinastije"

Privatno nije ovisnica o nekoj od TV sapunica, štoviše na tu temu kaže:

- Ne gledam ih. Nemam vremena za njih. Ali generacija sam koja je odrasla uz "Dinastiju" i "Santa Barbaru". Profesori su nas ranije puštali s nastave da bi stigli kući na vrijeme na novu epizodu. Legendaran je zagrebački grafit: "Cruz je nevin". Tko je čitao Modru lastu sjeća se pitanja Lastanu zna li u kojoj će se epizodi Cruz vjenčati, a bake su u to vrijeme u crkvi palile svijeće za Eden. Prije pet godina bilo mi je ponuđeno da budem kreativna producentica i scenaristica jedne sapunice, ali odbila sam ponudu. Slučajno ili ne, izgleda da mi je sapunica ipak bila suđena jer me dočekala "Soap Opera"!

http://www.vecernji.hr/kazaliste/soap-opera-irene-skoric-ljubavni-zaplet-u-pet-epizoda-originalan-je-hrvatski-koncept-1001156

'Dragi Lastane!' Irene Škorić na festivalu u New Yorku

Dugometražni dokumentarni film Dragi Lastane! redateljice i scenaristice Irene Škorić izabran je u službenu konkurenciju 12. izdanja festivala Bosnian Herzegovinian film festival koji se održava od 21.-23. svibnja u New Yorku. Jedini je predstavnik Hrvatske i natječe se za Zlatnu jabuku. Festival se održava u Tribeca Cinemas Robert De Nira

BH Film Festival je godišnji događaj organiziran od dvije neprofitne organizacije: Akademije Bosne i Hercegovine i Glasa BiH. Smatra se za jedan od najznačajnijih kulturnih događaja za BiH zajednicu, kao i za ostalu dijasporu iz Ex- YU zemalja u Americi. Proteklih godina su  hrvatski filmaši gostovali na ovom festivalu i osvajali nagrade.

Film Dragi Lastane! je izabran kao film otvaranja festivala 21.5.2015.

Dugometražni dokumentarni film ''Dragi Lastane!'' nakon skoro pet desetljeća, otkriva identitet mitskog junaka koji je pomagao nesretnim i zbunjenim dječjim dušama, u vrijeme kada nije postojao Plavi telefon.

Najtiražniji dječji časopis u bivšoj državi zvao se Modra Lasta u kojoj je, 1969. nastao Lastan. Za stotine tisuća djece Lastan je bio mitski junak. Sličio im je Batmanu i Supermanu jer je mogao letjeti i jer su se mogli u njega pouzdati. Ali za razliku od njih, Lastan je pomagao nesretnim i zbunjenim dječjim dušama. Lastan je postao legenda, tinejdžerska Biblija. Svako je dijete drugačije zamišljalo njegov lik, ali je u njega imalo povjerenje da mu može reći ono što se nije usudilo ispovjediti ni roditeljima, ni najboljim prijateljima.

Desetljećima, Lastan je bio najčuvanija tajna novinarstva. Događalo se da ni Lastanovi bližnji ne znaju da im je tata, suprug, prijatelj - zapravo Lastan. U ovom filmu, prvi se put, nakon skoro pet desetljeća,  otkriva njegov pravi identitet. 

Film je osvojio Nagradu publike na ZagrebDoxu 2014., gdje je premijerno i prikazan.

http://www.hrt.hr/285457/magazin/dragi-lastane-irene-skoric-na-festivalu-u-new-yorku

Irena Škorić je nova predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja

Odabrana je većinom od 24 glasa, dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14 glasova

Na održanoj izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi članovi upravnog odbora su Branko IštvančićDanijel KušanHana Jušić i Neven Hitrec. Škorić će funkciju predsjednice obnašati dvije godine, a odabrana je većinom od 24 glasa, dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14. Jutarnji list

Veliki uspjeh prve Noći hrvatskog filma i novih medija

http://dalje.com/hr-zagreb/kino-europa-veliki-uspjeh-prve-noci-hrvatskog-filma-i-novih-medija/512153

http://www.noc-filma.hr/

Film "I LOVE YU" Irene Škorić nagrađen na festivalu u Houstonu

Kratkometražni igrani film "I love YU" redateljice i scenaristice Irene Škorić, koji će zagrebačku premijeru imati u petak, 25. travnja na Danima hrvatskog filma, osvojio je Zlatnu nagradu za najbolji kratki igrani film u kategoriji drame na WorldFestu u Houstonu, jednom od najstarijih festivala nezavisnog filma u svijetu.
"I love YU" se snimao na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme. Taj film, nastao u produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana, najavljuje se kao uradak koji "emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek".
U filmu glume Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović. Direktor fotografije je Raul Brzić, montažer Veljko Segarić, a film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.
Festival u Houstonu ove se godine održao od 4. do 13. travnja u svom 47. izdanju, a o njegovom značaju govori i podatak da su mnogi danas proslavljeni redatelji dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove. Među njima su i Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, braća Coen, Brian De Palma.
Međunarodna premijera filma "I love YU" održala se u rujnu prošle godine na filmskom festivalu u Montrealu.

http://www.glasistre.hr/vijesti/kultura/film-irene-skoric-nagradjen-na-festivalu-u-houstonu-449717

 Film "Dragi Lastane!" osvojio nagradu publike 10. Zagrebdoxa

Redateljica koja je sa svojim filmom "Sudbina broja 13" osvojila nagradu publike ZagrebDoxa 2010. godine, ponovno je na prvom mjestu po glasovima gledatelja. Dokumentarni film "Dragi Lastane!" prikazan je premijerno na ovogodišnjem festivalu ZagrebDox.

 

Publici na ZagrebDoxu najviše se svidio film "Dragi Lastane!"

Nagradu publike na festivalu dokumentaraca dobio je "Dragi Lastane!" Irene Škorić, koji otkriva identitete onih koji su odgovarali na pisma tinejdžera u Modroj lasti

24 sata, 02. 3. 2014.

Publici na ZagrebDoxu najviše se svidio  film

http://www.24sata.hr/domace-zvijezde/publici-na-zagrebdoxu-najvise-se-svidio-film-dragi-lastane-355925

ZAGREBDOX 'Dragi Lastane!' najbolji film po ocjeni publike

Jutarnji list, 3.3.2014.

http://www.jutarnji.hr/zagrebdox--dragi-lastane---najbolji-film-po-ocjeni-publike/1169957/

Najtiražniji dječji časopis u Jugoslaviji, zvao se "Modra Lasta", u kojoj je, 1969. nastao Lastan. Za stotine tisuća djece,  Lastan je bio mitski junak. Junak koji je pomagao nesretnim i zbunjenim dječjim dušama.

Svako je dijete drugačije zamišljalo njegov lik, ali je u nj imalo povjerenje da mu može reći ono što se nije usudilo ispovjediti nikom drugom. " Dragi Lastane, poljubila sam ga, jesam li trudna?" "Dragi Lastane, zaljubio sam se u dečka u razredu..."

Desetljećima, Lastan je bio legenda i najčuvanija tajna novinarsta. Ni Lastanovi bližnji nisu znaju da im je tata, suprug, prijatelj - Lastan. U ovom filmu, prvi se put, nakon skoro pet desetljeća,  otkriva njegov identitet.

 

'I Love YU'Irene Škorić na festivalima u Portu i Tirani

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Portu (U.FRAME, 18.- 19. listopada) bit će prikazan kratkometražni igrani film 'I love YU' redateljice i scenaristice Irene Škorić. Film će također biti prikazan u službenom natjecateljskom programu 11.Tirana International Film Festivala koji se održava od 23. do 31. listopada. 'I love YU', snimao se na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme. Ovaj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek. Uloge u filmu igraju Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović. Produkciju potpisuje Udruga za audio vizualno stvaralaštvo Artizana. Direktor fotografije je Raul Brzić, montažer Veljko Segarić, a film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra. Međunarodna premijera filma se održala ovog rujna na filmskom festivalu u Montrealu (Festival des Films du Monde / World Film Festival). Nakon Portugala i Albanije, film putuje u Slovačku na International Film Festival Bratislava (6.11.-12.11.) culturenet

'I Love YU' u programu Montreala

U programu Fokus na svjetski film (Focus on World Cinema) svoju međunarodnu festivalsku premijeru će imati film I Love YU redateljice i scenaristice Irene Škorić. Radnjom je smješten u Rijeku šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća te u današnje vrijeme, a leitmotiv filma čini pjesma Dragana Stojnića Bila je tako lijepa. Uloge u filmu igraju Boris PavlenićJelena PerčinLukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović, dok produkciju potpisuje Udruga za audio vizualno stvaralaštvo Artizana. U opisu filma navodi se: Ovaj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B-mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek. Ovogodišnje, 37. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna. Pod sloganom Svijet je vaš festival će prikazati 432 filma iz cijelog svijeta podijeljenih u 12 programa. Više o festivalu saznajte na njegovoj službenoj stranici. HAVC culturenet

Predstavljena knjiga

EROS NA FILMU Irene Škorić

U okviru popratnog programa ovogodišnjeg festivala Dani hrvatskog filma u utorak 16. travnja 2013. s početkom u 20 sati u dvorani MM CENTRA, Savska c. 25, u Zagrebu upriličeno je predstavljanje knjige "Eros na filmu" autorice Irene Škorić koja je objavljena u izdanju udruge Artizana. O knjizi su govorili Daniel Rafaelić, filmski kritičar i povjesničar filma, Boško Picula, autor predgovora i filmski kritičar te Irena Škorić, redateljica i autorica knjige.

Prije više od dvadeset godina, eksplicitni seksualni čin osvojio je globalni filmski prostor. Od toga vremena, sve je manje erotskog na filmu. Filmska erotika je vrsta osuđena na izumiranje, kojoj su upravo zabrane davale životnu snagu opstanka, stoji u knjizi.

Eros na filmu je zapravo odlazak u terru incognitu filmova Poštar uvijek zvoni dvaput Boba Rafelsona i Praznik u Rimu Williama Wylera , te autoričina potraga za onom primordijalnom životnom snagom erosa tih filmova, razgrtanje njihovih tektonskih slojeva skrivenih erotskih naboja i značenja, cijele jedne semantike koja je u njenom pamćenju utisnula vrhunce s jednog stola.

"Irena Škorić u svojoj knjizi vrlo strastveno, filmofilmski predano i uzastopce proživljava izabrane naslove. Tako različite, a tako slične. Od kadra do kadra, od scene do scene, od jednog do drugog dijaloga i interakcije likova. Osjećaji, pogledi, poljupci, vođenje ljubavi - sve to u ovoj britkoj analizi dobiva filmski život, ali i život kakav je imanentan istinskim poklonicima filmova i filmskih likova kao naših stvarnih i priželjkivanih alter ega. Je li Irena Škorić pritom više poput lika Jessice Lange u Poštaru ili lika Audrey Hepburn u Prazniku, čitatelji će sami zaključiti nakon pročitanog teksta. I ostati iznenađeni odgovorom. Jer je upravo to i ova knjiga - štivo puno emocija, iznenađenja i erosa - dovoljno za svako čitanje. I za svako novo gledanje ovih filmova", osvrnuo se Boško Picula na knjigu Irene Škorić.


Premijera novog kratkog filma Irene Škorić u Rijeci

Hrvatska premijera kratkog igranog filma 'I love YU' redateljice Irene Škorić održat će se u četvrtak, 14. ožujka, u 20 sati, u riječkom Art-kinu Croatia. Kratkometražni igrani film scenaristice i redateljice Irene Škorić, 'I love YU', snimao se na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme.

Ovaj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek. Uloge u filmu igraju Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović.

Produkciju potpisuje Udruga za audio vizualno stvaralaštvo Artizana. Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i HAVC-a temeljem Sporazuma o suradnji u jačanju lokalnih filmskih kapaciteta.
culturenet

Film 'Rastanak 2' Irene Škorić na filmskom festivalu u Montpellieru

Kratki igrani film 'Rastanak 2' redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u službeni natjecateljski program Međunarodnog festivala mediteranskog filma - Cinemed (26. 10. - 3. 11. 2012., Montpellier, Francuska). Ovo je 34. izdanje festivala kojemu je glavni cilj prikazati i promovirati igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove autora iz mediteranskih zemalja, od Portugala do Crnog mora. Cinemed je jedan od najvažnijih europskih festivala za selekciju filmova iz mediteranskih zemalja. Svake godine zaprime nekoliko tisuća prijava, a 'Rastanak 2' je izabran među 22 filma u konkurenciji kratkog igranog filma. Ove godine festival je posvećen redatelju Costi Gavrasu čiji novi film 'Capital' otvara festival.

Kratki igrani film 'Rastanak' (2008.) obišao je sve kontinente, mnoštvo prestižnih festivala i dobio pregršt nagrada. 'Rastanak 2' je autoironijski komentar na nastavke filmskih uspješnica. Zbiva se tijekom jednog ranog jutra, kad protagonisti 'Rastanka 1', otac (Ivan Brkić) i njegov sin (Asim Ugljen) odlaze na filmski set na kojem treba početi snimanje nastavka... Filmsku ekipu ne čekaju samo oni, već i sama redateljica filma, Irena Škorić, pred svojom zgradom, gdje su je trebali pokupiti. 'Rastanak 2' načelno ni ne postoji, stalno 'pleše' na rubu stvarnosti i fikcije, glumci ne glume likove, već su oni protagonisti iz 'Rastanka 1', a  zaokret se događa kada producent umjesto na setu završi u Remetincu i time dovede u pitanje snimanje nastavka. U filmu još glume Slaven Knezović, Hrvoje Kečkeš, Siniša Ružić, Marinko Leš I dr. Taj  'prvi hrvatski nastavak igranog filma' premijerno je prikazan na otvorenju prošlogodišnjeg  58. beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, popularnog 'Kratkog metra', jednog od najuglednijih i najdugovječnijih filmskih festivala u susjednoj Srbiji, kao i u Europi, gdje je Irena Škorić bila predsjednica žirija. Film je do sada dobio nagrade za najbolji kratki igrani film na festivalu u Veracruzu, te srebro na Worldfestu u Houstonu. Nakon Montpelliera, 'Rastanak 2' putuje na 20. Alter-native u Rumunjskoj te međunarodni festival 'Prvi kadar 2012.' u Istočno Sarajevo. culturenet


'Cvjetni trg' Krste Papića i '7 seX 7' Irene Škorić na festivalu u Montrealu

Uspjeh hrvatskog filma

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Montrealu (Festival des Films du Monde / World Film Festival) bit će prikazana dva dugometražna hrvatska filma: Cvjetni trg veterana hrvatskog filma Krste Papića i 7seX7 redateljice i scenaristice Irene Škorić. Ovo je 36. izdanje jednog od najdugovječnijih festivala u Americi, koji je ujedno i A-festival, te je registriran u FIAPF-najveću svjetsku festivalsku organizaciju pod okriljem koje se održavaju festivali u Cannesu, Veneciji i Berlinu, a prošlih godina je zabilježio golemu posjećenost od gotovo 400.000 ljudi. Međunarodni festival u Montrealu poznat je kao jedan od najstarijih i najvažnijih u Americi za prodor svjetskih filmova na američko tržište. (Pobjednik montrealskog festivala, japanski film Okuribito (Departures) koji je 2008. godine dobio glavnu nagradu na ovom festivalu, sljedeće je godine osvojio Oscar za najbolji strani film. Na festivalu će prisustvovati i švedska glumica Liv Ulman na premijeri dokumentarnog filma Ljubavna priča: Liv i Ingmar, koji istražuje odnos ove glumice s legendom švedske kinematografije Ingmarom Bergmanom. Cvjetni Trg Krste Papića će imati svjetsku premijeru u natjecateljskom programu "World Competition", te je na programu 30. i 31. Kolovoza, a 7 seX 7 Irene Škorić će biti prikazan u službenom programu ''Focus on World Cinema'', u izboru najboljih svjetskih filmova u posljednjih godinu dana, te je na programu 30. kolovoza, kao i 2. i 3. rujna. U krimi drami Cvjetni trg glume Dražen Kuhn, Dragan Despot, Mladen Vulić, Anja Šovagović Despot, Matija Prskalo i Marija Škaričić, a film je portret suvremene Hrvatske koji ide iza novinskih naslova. Obitelj glumca Filipa K, nađe se na udaru mafije i kriminalnog podzemlja nakon što policijski inspektor prisili Filipa da pomogne policiji u istrazi protiv moćnog mafijaša. 7 seX 7 je na WorldFestu u Houstonu doživio međunarodnu premijeru, gdje je osvojio srebrnu nagradu za debitantski igrani film, a na festivalu u Veroni je dobio nagradu za Najbolju režiju. U erotskoj drami 7 seX 7 glume Jelena Perčin, Robert Kurbaša, Jelena Jokić, Kristijan Ugrina, Asim Ugljen i brojni drugi, a ovaj moderan filmski ''Decameron'' čini sedam erotskih novela koje skladno prati "one-take" kamera snimatelja i direktora fotografije Darka Heriča, a glazbene su dionice povjerene istaknutom hrvatskom skladatelju Berislavu Šipušu. culturenet

7seX7 i Berislav Š. PROCES nagrađeni u Houstonu!

Dugometražni igrani film 7 seX 7 redateljice i scenaristice Irene Škorić u Houstonu (SAD) je doživio međunarodnu premijeru te osvojio srebrnu nagradu za debitantski igrani film na WorldFestu - međunarodnom filmskom festivalu koji se održavao od 13. do 22. travnja. Također, dokumentarni film iste autorice Berislav Š. Proces na festivalu je osvojio 1. platinastu nagradu za najbolji scenarij. Ovo je 45. izdanje festivala WorldFest koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji su dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, kao npr. Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma i dr.O filmu '7 seX 7'

U erotskoj drami '7 seX 7' glume Jelena Perčin, Robert Kurbaša, Jelena Jokić, Kristijan Ugrina, Asim Ugljen i brojni drugi, a ovaj moderan filmski 'Decameron' čini sedam erotskih novela (pet muško-ženskih parova, i po jedan žensko-ženski i muško-muški), snimljenih zahtjevnom tehnikom jednog kadra. Film je nastao u produkciji Artizane film iz Zagreba.

'Berislav Š. Proces'

Nit vodilja 73-minutne priče o osebujnoj umjetničkoj osobnosti i profesionalnom putu glazbenog maestra Berislava Šipuša, jednog od rijetkih Hrvata koji je držao dirigentsku palicu u čuvenoj milanskoj Scali i jednog od najizvođenijih hrvatskih autora uopće, su jedinstveni trenuci koje doživljava tijekom skladanja novog djela, baleta 'Proces', koji je nastao prema motivima Franza Kafke, a praizvedbu je imao na 25. muzičkom biennalu u zagrebačkom HNK-u, kao i odškrinuta vrata njegovog privatnog života gdje taj neoromantik za glazbu veli da je istina i igra.

Također, Berislav Šipuš je i skladatelj filma '7 seX 7'. Film je nastao u produkciji HRT-a. culturenet HAVC

----------------------------------------------------------------------------------

7 seX 7 - trailer from Irena Skoric on Vimeo.

Više o filmu 7 seX 7 pogledajte OVDJE

Web stranice filma: www.7sex7film.com

EKSKLUZIVNO: Pogledajte trailer prvog hrvatskog erotskog filma

Večernji list, 19.06.2011.

----------------------------------------------------------------------------------

Film 'Rastanak 2' Irene Škorić nagrađen na festivalu u Meksiku

Kratki igrani film 'Rastanak 2' redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je Nagradu za najbolji kratki igrani film na međunarodnom filmskom festivalu 'World Extreme Film Festival Saint Sebastian of Veracruz ' koji se održavao od 19. do 22. siječnja u Meksiku. Festival stavlja fokus na mlade stvaraoce, a nagrade se dodjeljuju u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Kratki igrani film 'Rastanak' (2008.) obišao je sve kontinente, mnoštvo prestižnih festivala i dobio pregršt nagrada. 'Rastanak 2' (2011.), je autoironijski komentar na nastavke filmskih uspješnica. Zbiva se tijekom jednog ranog jutra,  kad protagonisti 'Rastanka 1', otac /Ivan Brkić/ i njegov sin / Asim Ugljen/ odlaze na filmski set na kojem treba početi snimanje nastavka... Filmsku ekipu ne čekaju samo oni, već i sama redateljica filma, Irena Škorić, pred svojom zgradom, gdje su je trebali pokupiti. 'Rastanak 2' načelno ni ne postoji, stalno 'pleše' na rubu stvarnosti i fikcije, glumci ne glume likove, već su oni protagonisti iz 'Rastanka 1', a zaokret se događa kada producent umjesto na setu završi u Remetincu i time dovede u pitanje snimanje nastavka. U filmu još glume Slaven Knezović, Hrvoje Kečkeš, Siniša Ružić, Marinko Leš, itd. Taj  'prvi hrvatski nastavak igranog filma' premijerno je prikazan na otvorenju prošlogodišnjeg  58. beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, popularnog 'Kratkog metra', jednog od najuglednijih i najdugovječnijih filmskih festivala u susjednoj Srbiji, kao i u Europi, gdje je Irena Škorić bila predsjednica žirija. culturenet

----------------------------------------------------------------------------------

Irena Škorić dobila 2. Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2010.

IRENA ŠKORIĆ: "LIBRETO" (obrazloženje nagrade)
Majstorstvom darovite filmske redateljice Irena Škorić suptilno montira kadrove svojeg "Libreta", bogatog napetošću i dinamikom radnje te s razumijevanjem i strašću ponire u dramu svojih junaka iz jet-seta i polusvijeta. Oni svoju posvemašnju izgubljenost u džungli velegrada i zasićenost postojećim životnim stanjem nastoje potisnuti pustolovnom potragom za ljubavlju u svjetovima potpuno drugačijim od njihove otužne svakidašnjice, ali su naposljetku osuđeni na povratak svojim uobičajenim navikama i partnerima kojima svojim društvenim statusom i pripadaju.
http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6663
http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6666

Priča ''Vikend'' Irene Škorić dobila je 2. nagradu na 45. natječaju "Ranko Marinković" Večernjeg lista za kratku priču

Na jubilarni, 45. natječaj za Večernjakovu kratku priču pristiglo je 809 priča, od kojih je pedeset objavljeno u Obzoru i ušlo u konkurenciju za nagrade.

Prva nagrada 45. natječaja "Ranko Marinković" Večernjeg lista za kratku priču otišla je legendarnom pjesniku, prevoditelju i lutkaru, druga mladoj filmskoj redateljici, a treća uglednom akademskom slikaru. Književnost je već odavno demokratizirana i ne zna za nikakva ograničenja ni uske specijalnosti. Luko Paljetak tako je dobio zamamnih 30.000 kuna za priču "Ružičasti kontejner", Irena Škorić 8000 kuna za priču "Vikend", a Dimitrije Popović 5000 kuna za priču "Porođaj"... (Denis Derk)

Večernji list, 27.5.2010.


The Destiny of Line 13 from Irena Skoric on Vimeo

Dokumentarac o tramvaju broj 13 'poharao' i Veronu

Dokumentarni film Sudbina broja 13 redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film u kategoriji dugih dokumentaraca na 16. međunarodnom filmskom festivalu u Veroni. U službenom priopćenju festivala stoji kako je odluka žirija donesena 'zbog snage filmskog jezika kojim je ispričana svakodnevica različitih ljudi koji se susreću u tramvaju broj 13.'
Net.hr  

Dokumentarac "Sudbina broja 13" nagrađen na festivalu u Houstonu

Dokumentarni film Sudbina broja 13 redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je Prvu platinastu nagradu na WorldFestu - međunarodnom filmskom festivalu u Houstonu, SAD (9.-18. travanj 2010.). Prošle je godine na istom tom festivalu njezin kratkometražni film Rastanak dobio Srebrnu nagradu za režiju. Ovo je 43. izdanje festivala koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji dobili su svoje prve nagrade za debitantske filmove (Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma i dr.) Sudbina broja 13 film je o tramvaju broj 13 koji "vozi svugdje i nigdje", i poput ukletog Holandeza luta ulicama Zagreba. Skrivio je najtežu nesreću u povijesti, ubio je najviše ljudi i najčešće iskliznuo iz tračnica. Pa ipak, taj šarmantni vremešni stroj nadimkom "Genscher" putujući je hotel i dnevni boravak, cijeloj jednoj nevidljivoj Hrvatskoj, koju je tranzicijsko vrijeme odbacilo na marginu i koja, kao da zajedno s njim, putuje u rezalište. Autorica filma jedan je od putnika. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio Nagradu publike, a prikazivanje u Houstonu ujedno je i njegova međunarodna premijera.
HAVC

Filmski tjedan s Irenom Škorić

U Zagrebu, u kinu Grič, od 13. do 17. travnja, održava se ciklus filmova pod nazivom 'Filmski tjedan s Irenom Škorić'. Bit će prikazani gotovo svi autoričini nagrađeni filmovi koji su do sada osvojili 33 nagrade. Više na: http://www.moj-film.hr/novosti/pregled/nagrade-i-dogadjanja/filmski-tjedan-s-irenom-skoric/

Film Sudbina broja 13 dobio Nagradu publike na Zagreboxu

Nakon prebrojavanja glasova publike T-com NAGRADU PUBLIKE Zagrebdoxa dijele filmovi Sudbina broj 13 Irene Škorić i "Ljudi s mliječnog puta" Miroslava Mikuljana.
Više na web stranicama ZagrebDox 2010

Sudbina broja 13 premijerno na ZagrebDoxu 2010

Dokumentarni film Sudbina broja 13 redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u Regionalni program službene konkurencije festivala ZagrebDox 2010 gdje će biti premijerno prikazan u programu i festivala i natjecati se za nagrade. Dox događanja su nastala kao rezultat činjenice da sve veći broj autora iz Hrvatske i regije želi premijerno prikazati svoje filmove baš na ZagrebDoxu. Tako će ove godine na ovom festivalu biti prikazani najnoviji hrvatski i regionalni dokumentarci, predstavit će se njihove redatelje i potaknuti razgovor između autora i publike.

Rastanku 14. nagrada na festivalu u Rusiji

Kratki igrani film 'Rastanak' dobio je nagradu za originalni scenarij na međunarodnome filmskom festivalu 'St. Petersburg Beginning', održanom od 18. do 23. rujna u ruskome gradu St. Petersburgu. Rastanak je dosad dobio 14 nagrada, na 18. danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix i nagradu za najbolji scenarij, zatim Rektorovu nagradu, srebrno odličje na Worldfestu u Houstonu, Grand Prix na festivalu u Avignonu, nagrade na festivalima u Irskoj, Sloveniji, Motovunu i Latviji, na Libertas film festivalu i dr. 'Rastanak' je bio hrvatski predstavnik za nagradu 'Studentski Oscar' te predstavnik Hrvatske u kategoriji filma na 14. bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. (Hina)

'Rastanak' na filmskom festivalu u San Sebastiánu

Kratki igrani film 'Rastanak' uvršten je u službeni natjecateljski program međunarodnog filmskog festivala u San Sebastiánu, koji će se održati od 18. do 26. rujna 2009. u Španjolskoj, gdje je i jedini hrvatski predstavnik. Ovo je 57. izdanje jednog od najstarijih festivala na svijetu, koji je ujedno i A festival, te je registriran u FIAPF-najveću svjetsku festivalsku organizaciju pod okriljem koje se održavaju festivali u Cannesu, Veneciji i Berlinu. U konkurenciji dugometražnih igranih filmova sudjeluju mnogi poznati svjetski redatelji kao što su Quentin Tarantino, Jim Jarmusch, Woody Allen, Pedro Almodovar, Terry Gilliam, Ang Lee i Michael Haneke, čijem će filmu 'Bijela vrpca' biti uručena Fipresci Grand prix nagrada kritičara za najbolji film godine, dok će glumac Sir Ian McKellen dobiti godišnju Donostia nagradu. culturenet

"Rastanak" dobio Grand Prix na festivalu u Francuskoj

Kratki igrani film Rastanak dobio je Grand Prix za najbolji igrani film na ''Corto del Med", filmskom festivalu kratkog filma, koji je održan sredinom lipnja u Avignonu, u Francuskoj. Ovo je 3. izdanje međunarodno priznatog festivala koji se održan pod pokroviteljstvom Unesca. U službenom priopćenju festivala stoji kako je odluka žirija donesena jednoglasno zbog "međunarodne, univerzalne dimenzije, prekrasne izvedbe dvojice glumaca, te čistoće i profesionalizma režije." Ovo mu je 11. nagrada, a na nedavno održanim 18. Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix, te nagradu za najbolji scenarij, Rektorovu nagradu, srebrnu nagradu na Worldfestu u Houstonu, te nagrade za  na festivalima u Irskoj, Sloveniji, Motovunu, Latviji, Libertas film festivalu i dr. Dosad je uspješno sudjelovao na u službenim selekcijama filmskih festivala u Montpellieru, Varšavi, Berlinu, Argentini, Rimu itd.

Rastanak nagrađen na WorldFestu

Kratkometražni igrani film Rastanak dobio je srebrnu nagradu za režiju na WorldFestu, međunarodnom filmskom festivalu koji je nedavno održan u Houstonu. Ovo je 42. izdanje festivala koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu, a tijekom godina na njemu su mnogi danas poznati redatelji dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove. Rastanak je hrvatski predstavnik za nagradu Studentski Oscar te predstavnik Hrvatske u kategoriji filma na 14. Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Ovo mu je 8. festivalska nagrada, a na nedavno održanim 18. Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix te nagradu za najbolji scenarij, uz nagrade na festivalima u Irskoj, Sloveniji, Motovunu, Libertas Film Festivalu i dr. Film je sudjelovao i u službenim selekcijama filmskih festivala u Montpellieru, Varšavi, Berlinu, Argentini, Rimu itd.

http://www.javno.com/en-bestseller/irena-skoric-up-there-with-ang-lee-and-david-lynch_255638 

Više o filmu

Rastanak na 14. BIENNALU MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA

Irena Škorić, Rastanak
Kratki igrani film Rastanak kao film ceste narativnom jednostavnošću i duhovitošću uspješno progovara o nekoliko bitnih i "teških" tema koje se, u širem metaforičkom smislu, tiču odnosa između prošlosti (starih stvari i minulih uspomena) i sadašnjosti, te poimanja i prihvaćanja značenja te prošlosti vezane uz prostor bivše Jugoslavije. (iz obrazloženja žirija)

Rezultati Natječaja za sudjelovanje hrvatskih umjetnika na 14. BIENNALU MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA

Filmovi Irene Škorić nagrađeni na festivalu u Sloveniji

Kratki igrani film Rastanak i dokumentarni film Ti meni, ja tebi! redateljice i scenaristice Irene Škorić dobili su specijalno priznanje žirija u kategorijama igranog i dokumentarnog filma na Mikkro film festivalu u Murskoj Soboti, održanom od 18. do 20. prosinca, potvrdila je danas redateljica. To je prvo izdanje toga međunarodnog festivala kojemu je glavni cilj prikazati i promovirati nezavisne filmove mladih redatelja te ostvariti kreativni interkulturalni filmski dijalog. Festival i projekcije su se održavale u kinu koje je smješteno u srednjovjekovnom dvorcu u centru Murske Sobote. (Hina)
Večernji list
T-Portal

Rastanak nagrađen u Irskoj

Kratki igrani film Rastanak dobio je nagradu za najbolji kratki igrani film na Međunarodnom festivalu studentskog filma Take 2 film festivalu koji je održan od 3. do 7.11.2008. u gradu Traleeju, glavnom gradu pokrajine Kerry u Irskoj. Na festival je prijavljeno više od 300 filmova iz svih zemalja svijeta, od čega je 21 uvršten u službenu selekciju. Festival je održan pod pokroviteljstvom Tehnološkog instituta.
Jedna od članica žirija bila je i Laura Waters Hinson, dobitnica ovogodišnjeg studentskog Oscara.

 


download hi-res jpg 234 KB


Ti meni, ja tebi! nagrađen na Luksuz film festivalu u Sloveniji

Dokumentarni film Ti meni, ja tebi! nagrađen je nagradom za najbolji dokumentarni film na Luksuz film festivalu u Krškom u Sloveniji!

Ti meni, ja tebi! nagrađen na Liburnia film festivaluDokumentarni film Ti meni, ja tebi! dobio je Nagradu publike na Liburnia film festivalu koji je održan od 28.8. do 31.8.2008. u Ičićima.

Ti meni, ja tebi! nagrađen na festivalu u Mostaru

Dokumentarni film Ti meni, ja tebi! dobio je prvu nagradu za najbolji studentski film na mostarskome ''Festivalu kratkog filma'' koji je održan od 17. do 21. lipnja, potvrdila je danas redateljica filma. To je šesto izdanje festivala koji je u suradnji s Oberhausen film festivalom iz Njemačke i Clermont-Ferrand iz Francuske u natjecateljskom dijelu ponudio 27 ostvarenja iz zemalja bivše Jugoslavije i regije. Žiri u sastavu Carsten Spicher iz Oberhausen festivala, Nebojša Petrović iz Balkanime u Beogradu i Elma Zekić iz Omladinskog kulturnog centra Abrašević u Mostaru, dodijelio je glavnu nagradu filmu Ti meni, ja tebi!, u konkurenciji filmova filmskih akademija iz Srbije, BiH, Slovenije, Mađarske, Albanije, Kosova i Makedonije.